Któż nie zna francuskich win i serów, włoskich wędlin, hiszpańskiej sangrii czy gazpacho? Kuchnia jest częścią naszej kultury, a ciekawi świata ludzie podróżują coraz częściej szlakami kulinarnymi. Pokonują setki kilometrów w poszukiwaniu wyjątkowych, regionalnych i tradycyjnych smaków. W Polsce istnieje bogactwo produktów i potraw specyficznych dla poszczególnych regionów. Jednocześnie coraz większe rzesze ludzi poszukują naturalnych, niskoprzetworzonych produktów wytwarzanych w najbliższej okolicy. Kupowanie lokalnej żywności z kulinarnej przygody staje się nawykiem, który niesie ze sobą wiele korzyści.
Lokalna żywność jest zdrowa
Żywność lokalna jest uprawiana i przetwarzana w najbliższej okolicy. W odróżnieniu od produktów, które są transportowane na duże odległości nie wymaga stosowania dodatkowych środków konserwujących, które sprawiają, że po przebyciu długiej drogi produkt nadal wygląda apetycznie. Świeże owoce i warzywa zawierają więcej składników odżywczych niż produkty przechowywane przez długi okres. Produkty regionalne często są przetwarzane w tradycyjny sposób, dzięki czemu doskonale smakują i są przyjazne dla naszego zdrowia. W odróżnieniu od produkowanej na masową skalę żywności wysokoprzetworzonej, produkty lokalne powstają z poszanowaniem środowiska i konsumenta.
Zdrowa żywność nie musi być droga
Rynek żywności ekologicznej w Polsce dynamicznie rośnie. Często jednak słyszymy opinię, że zdrowa żywność to produkt dla klienta z grubszym portfelem. Czy tak jest faktycznie? W sklepach z eko-żywnością duża część asortymentu to produkty egzotyczne lub pochodzące z certyfikowanych upraw – ich ceny są wyższe niż odpowiedników dostępnych w sklepach wielkopowierzchniowych. Jednak zdrowe produkty niekoniecznie muszą posiadać etykietę „bio” lub „eko”. Sezonowe owoce i warzywa można kupić u lokalnego rolnika lub na pobliskim targu. Mięso i jaja zakupione bezpośrednio od hodowcy możemy zdobyć w zaskakująco korzystnej cenie. Kłopotem jest czas potrzebny na poszukiwanie sprawdzonych źródeł dobrej jakości produktów. Z drugiej strony, kiedy już wiemy, gdzie kupować lokalne produkty, robimy to automatycznie. Korzyści dla zdrowia są nieocenione! Kluczem do zdrowego żywienia w przystępnej cenie jest kupowanie lokalnych, niskoprzetworzonych produktów tj. owoce, warzywa, kasze, płatki zbożowe, rośliny strączkowe, mięso, jaja, naturalne produkty mleczne bez dodatku aromatów czy wsadów owocowych.
Zrób to sam?
Dzieci w Stanach Zjednoczonych, widząc ziemniaka, pytają co to jest? Doskonale znają chipsy, frytki, puree… jednak surowy ziemniak wyjęty prosto z ziemi wzbudza małą sensację. W podobnym kierunku zmierzają wszystkie społeczeństwa, w których tempo życia rośnie a kontakt z naturą jest marginalizowany. Z drugiej strony powrót do życia znanego nam sprzed 100 lat nie jest już możliwy. W tej sytuacji kluczowe staje się poszukiwanie złotego środka. Co to oznacza w przypadku żywności i żywienia? Skrajnym i niewykonalnym scenariuszem jest posiadanie przez każdego człowieka przydomowego ogródka i samodzielna produkcja żywności, która daje poczucie „wiem, co jem”. Dlatego tak ważne jest korzystanie z oferty sprawdzonych dostawców oraz czytanie etykiet ze składem produktów.
W nurt poszukiwania złotego środka w dziedzinie żywienia wpisuje się inicjatywa tworzenia inkubatorów przetwórczych. Są to miejsca, które udostępniają urządzenia i maszyny niezbędne do przetwarzania żywności oraz oferują pomoc w zakresie wprowadzania produktów na rynek. Rolnik, który dotychczas sprzedawał wyłącznie owoce i warzywa może spróbować swoich sił w zakresie tworzenia nowych produktów – konfitur, dżemów czy marynat. Decyzja ta nie wiąże się z ryzykiem finansowym jak w przypadku tworzenia własnego zakładu przetwórczego. Inkubatory zwykle zajmują się przetwarzaniem żywności na małą skalę z zastosowaniem tradycyjnych metod. Pochodzące z nich produkty zasługują na uwagę – powstają w bezpiecznych warunkach higienicznych, jednocześnie to zupełnie inna klasa niż wysokoprzetworzona żywność produkowana na dużą skalę.
Kupuj produkty z Inkubatora
Inkubatory przetwórcze mają rację bytu szczególnie w miejscach gwarantujących dobry dostęp do surowca – świeżych owoców i warzyw. Ziemia sandomierska od wieków słynie ze swoich tradycji rolniczych. Już wkrótce mieszkańcy Sandomierza i okolic będą mogli cieszyć się wyjątkowymi produktami z pierwszego inkubatora na terenie województwa świętokrzyskiego. W 2016 roku wybudowany został Inkubator Przetwórczy w gminie Dwikozy. To doskonała wiadomość dla mieszkańców okolic. Rolnicy zyskają nowe możliwości w zakresie rozwoju swojej działalności, konsumenci – dostęp do tradycyjnych produktów wysokiej jakości. Produkty inkubatora z pewnością staną się wizytówką regionu, którą do domów chętnie zabiorą także turyści.