OFERTA INKUBATORA

Inkubator Przetwórczy w Dwikozach zapewnia infrastrukturę niezbędną do wytwarzania regionalnych produktów na bazie lokalnego surowca i tradycji.

Pobierz DEKLARACJĘ WSPÓŁPRACY z Inkubatorem Przetwórczym w Dwikozach.

Dowiedz się, z jakich maszyn i urządzeń możesz skorzystać w Inkubatorze:

  • multimix maszyna wielozadaniowa, kompaktowa do obróbki fizycznej (próżnia i wysokie ciśnienie), mechanicznej (mieszanie i homogenizacja) i termicznej (możliwość uzyskania temperatury sterylizacji +120oC) owoców i warzyw. Posiada możliwość cięcia, rozdrabniania, mieszania, homogenizowania, rafinowania i emulsyfikowania produktów, ma możliwość pracy w trybie wyparki próżniowej
  • suszarnia typu komorowego do suszenia ziół owoców i warzyw, w której jednorazowo można umieścić do 4500 kg owoców, czynnikiem suszącym jest gorące powietrze
  • obieraczka do jabłek
  • drylownica do owoców pestkowych
  • krajalnica – szatkownica z wymiennymi tarczami
  • rozdrabniacz do owoców
  • prasa do wyciskania soku
  • pasteryzator przepływowy z nalewarką do soków
  • pasteryzatory do słoików z przetworami
  • prasa do wytłaczania oleju
  • zamrażarka szybkiego mrożenia (schładzarka szokowa)
  • pakowarki do produktów
  • maszyna do lodów sorbetowych
  • piec konwekcyjno – parowy
  • kuchnia gazowa
  • taboret grzewczy

oraz drobny sprzęt niezbędny do pracy w kuchni.

OFERTA EDUKACYJNA

Przy Inkubatorze Przetwórczym działa Centrum Produktu Lokalnego, które prowadzi działalność edukacyjną w obszarze przetwórstwa rolno-spożywczego. Organizujemy szkolenia, konferencje, warsztaty edukacyjne.

Centrum Produktu Lokalnego realizuje cele:

  • rozwój rynku produktów lokalnych, dobrej, zdrowej i tradycyjnej żywności;
  • sprzedaż produktów lokalnych, w tym ekologicznych, wytwarzanych przez rolników i przetwórców na bazie lokalnego surowca i lokalnej tradycji;
  • zapewnienie dostępu do infrastruktury niezbędnej do wytwarzania produktów lokalnych przez małe gospodarstwa;
  • wzbogacenie/poszerzenie oferty lokalnych produktów w punktach sprzedaży, w tym oferowanie turystom i mieszkańcom lokalnych przetworów.

Szczegóły oferty już wkrótce!

Przepisy prawne
  • Dz.U. z 1994 r. Nr 89 poz. 414
    dotyczy prawa budowlanego
  • Dz.U. z 1998 r. Nr 13 poz. 887
    dotyczy systemu ubezpieczeń społecznych
  • Dz.U. z 1999 r. Nr 25 poz. 226
    dotyczy bhp przy uboju zwierząt i przetwórstwie mięsa
  • Dz.U. z 2002 r. Nr 75 poz. 690
    dotyczy warunków technicznych dla budynków i ich położenia
  • Dz.U. z 2003 r. Nr 34 poz. 289
    dotyczy bhp w zakładach przetwarzających owoce i warzywa
  • Dz.U. z 2003 r. Nr 80 poz. 717
    dotyczy planowania i zagospodarowania przestrzennego
  • Dz.U. z 2003 r. Nr 169 poz. 650
    dotyczy przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
  • Dz.U. z 2006 r. Nr 171 poz. 1225
    dotyczy bezpieczeństwa żywności i żywienia
  • Dz.U. z 2007 r. Nr 106 poz. 730
    dotyczy dokumentów zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej (rejestracja i zatwierdzanie)
  • Dz.U. z 2007 r. Nr 112 poz. 774
    dotyczy dostaw bezpośrednich środków spożywczych
  • Dz.U. z 2010 r. Nr 98 poz. 629
    dotyczy wymagań weterynaryjnych dla zakładów o małej zdolności produkcyjnej
  • Dz.U. z 2010 r. Nr 113 poz. 753
    dotyczy działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej
  • Dz.U. z 2010 r. Nr 213 poz. 1397
    dotyczy przedsięwzięć oddziaływujących na środowisko
  • Dz.U. z 2011 r. Nr 57 poz. 295
    dotyczy wymogów, do których kontroli jest właściwy powiatowy lekarz weterynarii
  • Dz.U. z 2013 r. Nr 0 poz. 434
    dotyczy projektu technologicznego zakładu dla produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Dz.U. z 2014 r. Nr 0 poz. 29
    dotyczy zmian ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt oraz niektórych innych ustaw
  • Dz.U. z 2014 r. Nr 0 poz. 1222
    dotyczy wzoru dokumentu handlowego stosowanego przy przewozie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego
  • Dz.U. z 2015 r. Nr 0 poz. 394
    dotyczy odstępstw od wymagań higienicznych w zakładach produkujących żywność tradycyjną pochodzenia zwierzęcego
  • Dz.U. z 2015 r. Nr 0 poz. 699
    dotyczy zmian ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw
  • Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002
    dotyczy ogólnych zasad i wymagań prawa żywnościowego
  • Rozporządzenie (WE) Nr 852/2004
    dotyczy higieny środków spożywczych
  • Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004
    dotyczy higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego
  • Rozporządzenie (WE) Nr 854/2004
    dotyczy organizacji kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego
  • Rozporządzenie (WE) Nr 1935/2004
    dotyczy materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Rozporządzenie (WE) Nr 1169/2011
    dotyczy przekazywania konsumentom informacji na temat żywności

Pedagogy refers to the www.paper-writer.org art and science of education